Geografisch thema

Koffiestraat

ID
16065
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16065

Beschrijving

Straat die aan de oostzijde van de Markt vertrekt en tot aan de Tiengebodenstraat loopt, daarbij de Heidenskerkhofstraat kruisend. Vanaf de 18de eeuw komen allerlei varianten van de naam 'Kaffé'-straat voor. In 1846 in de Atlas der Buurtwegen vermeld als "Caffé Straetjen", omschreven als "chemin de l'église de Pitthem à la ferme de Jacques Danneels". Vanaf 1880 komt de naam Koffiestraat in zwang. De straat was tot in de jaren 1970 een smal steegje, enkel geschikt voor de doorgang van voetgangers en fietsers. Het straatje bleef tot in de 20ste eeuw vrijwel onbebouwd, met uitzondering van de bebouwing aan het kruispunt met de Markt, reeds weergegeven in het landboek van Pittem van 1761 en op het einde van de 18de en in de 19de eeuw een weinig uitgebreid. In de tweede helft van de 19de eeuw werd blijkens de topografische kaarten van het Institut Cartographique Militaire tevens een woning opgetrokken op de hoek met de Heidenskerkhofstraat.

Verspreide bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 8/ Heidenskerkhofstraat, een ouder volume reeds afgebeeld op 19de-eeuwse kaarten, thans met vernieuwd parement.

  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 146.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kruis Van Walleghem

  • Is deel van
    Pittem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koffiestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16065 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.