Landouwestraat

Beschrijving

Landelijke weg in het oosten van de gemeente, die vanaf de Wielewaalstraat in oostelijke en zuidoostelijke richting naar de Puttensdreef loopt en de Bontebeek kruist. Het gehucht "Landhauwe" wordt voor het eerst vermeld in 1839. Ook de Atlas der Buurtwegen (1846) maakt melding van een "Landhauwe Hoek". De straat zelf wordt, samen met een deel van de Wielewaalstraat vermeld als de "Tieltschen Binneweg", omschreven als "Chemin de Pitthem vers Thielt par le lieu dit het Zwartegat".

Reeds in het midden van de 17de eeuw wordt een "Wielewaelstraetje" genoemd die vanuit de huidige Landouwestraat vanaf het goed "Ten Wielewalle" of "Ten Meulene" (1575) noordoostwaarts naar het goed "Ter Espt" (1532) loopt, vlakbij de huidige Turkeijensteenweg op de grens met Tielt. Dit straatje wordt nog op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als "Wiedewalstraetje", omschreven als "Sentier de Pitthem à Thielt". Thans verdwenen.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide hoevebebouwing, enkele opklimmend tot de 18de eeuw. Nummer 1, oud woonhuis afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1846), in de eerste decennia van de 20ste eeuw verbouwd. Eenlaags volume onder een overkragend zadeldak in mechanische pannen. Zuidgevel met rechte muuropeningen onder een betonlatei, voorzien van bewaard houtwerk. Oostelijke zijgevel met getoogde muuropeningen onder een rollaag en sporen van bebording onder de daklijn. Haaks tegenover het woonhuis ingeplant schuurtje onder zadeldak in mechanische pannen. Donkerrode baksteenbouw voorzien van getoogde muuropeningen. Ten noorden een boomgaard(?) afgesloten door een fraai ijzeren hek tussen dito pijlers.

Nummer 4, hoeve afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761 (26ste begin) als twee volumes in L-vormige opstelling, gelegen voor een bocht die de weg naar het zuiden laat afdraaien. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als "Ferme Vanwalleghem". Thans met nieuw woonhuis; begin-20ste-eeuws landgebouw, oorspronkelijk dwarsschuur, met latere inbreng van stalvensters onder een betonlatei. Bijkomende nieuwe stallen en loodsen.

Over de bocht enkele recente woningen, gelegen op de plaats van de verdwenen hoeve "Ten Wielewalle" of "Ten Meulene", zie weergave op het landboek van Pittem uit 1761 (28ste begin) als volume langsheen de straat met eivormige walgracht ten oosten.

• HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 148.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien