Manegemstraat

Beschrijving

Weg in het zuiden van de gemeente, die vanaf de Brugsesteenweg in de richting van Meulebeke loopt en daar onder dezelfde naam wordt verdergezet. Het deel dat zich op Pittem bevindt, volgt de grens tussen beide gemeenten en situeert zich aan noordzijde van de weg. De straatnaam is afgeleid van het leen en de heerlijkheid van Manegem, respectievelijk vermeld in 1365 en 1514.

Landelijke weg met weinig bebouwing. Enkele hoeves en een nieuwbouwwoning. Onder meer nummer 14, hoeve in geschiedenis opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, weergegeven in het landboek van Pittem van 1761. Vermoedelijk wordt het woonhuis herbouwd of verbouwd in de loop van de 19de eeuw, de schuur/stal/wagenhuis herbouwd in het begin van de 20ste eeuw. In 1945 registreert het kadaster de vergroting van de bestaande gebouwen en de bouw van enkele nieuwe volumes. Hoeve in L-vormige opstelling, afgesloten van de straat door een meidoornhaag, toegankelijk via ijzeren hek tussen nieuwe witgekalkte erfpijlers. Ten noorden een witgekalkt woonhuis onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk en luiken, nieuwe deuromlijsting, nieuwe westelijke zijgevel. Haaks op de weg ingeplant landgebouw in lichtrode baksteenbouw, onder een overkragend pannen zadeldak. Schuurpoort en rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren latei met I-profiel. Zuidelijk wagenhuis. Mijterboogvormige gevelkapel met beeld van Sint-Antonius in de zijgeveltop. Ten westen van het woonhuis een zomerkeuken in donkerrode baksteen onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen, waaronder één gedicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1945/30.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 148.