Paryssenstraat

Beschrijving

Noordelijke zijstraat van de Posterijlaan, aan westzijde verdergezet onder de naam 'Vannestenstraat'. De straat maakt deel uit van de industriezone langs de Posterijlaan. De Paryssenstraat staat als dusdanig vermeld in de Atlas der Buurtwegen (1846) en wordt er omschreven als "Chemin de la maison de la veuve Van Laecken à la chaussée de Pitthem à Bruges".

Voornamelijk industriële functie, resterende oudere hoevebebouwing, onder meer nummer 1, op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid als onderdeel van een tweewoonst zonder bijgebouwen. In 1851 wordt de oostelijke woning nogmaals gesplitst in twee wooneenheden. Het meest oostelijke woonhuis wordt enkele jaren later vergroot, het westelijke in 1904 omgevormd tot landgebouw. In 1945 wordt het woonhuis opnieuw vergroot en worden ten noorden enkele kippenhokken bijgebouwd. Thans bestaande uit een ouder bakstenen boerenhuis onder pannen zadeldak, met getoogde en beluikte muuropeningen, samen met recente aanbouwen onderdeel van een woning met U-vormige plattegrond. Restant landgebouw onder lessenaarsdak. Ten noordoosten bevindt zich een loods van acht traveeën in betonskeletbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1851/28, 1858/1, 1904/41, 1945/6.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 152.