Spoorweglaan

Beschrijving

Weg die het begin van de Posterijlaan verbindt met de Meulebekestraat, via een tracé ten zuiden van de spoorweg. Deze spoorlijn werd aangelegd in 1874-1875 als verbinding "van Lichtervelde naar Thielt" en circa 1880 in gebruik genomen. De weg dateert volgens literatuur van na de Tweede Wereldoorlog en heette bij het ontstaan "Statielaan" (1947). De bebouwing gaat echter voornamelijk terug tot het interbellum. De weg was voorheen gekasseid.

Voornamelijk woonfunctie, gekenmerkt door 20ste-eeuwse bebouwing aan zuidzijde van de straat. De noordzijde paalt onmiddellijk aan de spoorweg. Eenlaagswoningen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, zoals nummers 35, 36 en 37 onder pannen zadeldak, nummer 35 met nieuw parement. Nummers 36 en 37 in respectievelijk rode en paarse baksteenbouw. Getoogde muuropeningen bij nummer 36, nummer 37 met een getoogde deur- en rechthoekige vensteropeningen onder betonlatei; vernieuwd schrijnwerk. Nummer 37 met dubbele tandfries en rondbogige kapelnis. Nummers 15-16, dieper gelegen tweewoonst bij de voormalige fabriek op nummer 9. Nummer 15 met rechthoekige muuropeningen onder een betonlatei, nummer 16 met vernieuwd parement. Nummers 6-7, sterk verbouwde tweewoonst in spiegelbeeldschema met voorheen rijker uitgewerkte gevel. Rode baksteenbouw onder mansardedak in mechanische pannen, geleed door verdiepte velden tussen een centrale liseen en een uitspringende, hoger opgetrokken deurtravee. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Siermotief in de vorm van witgeglazuurde tandlijst boven de venstertraveeën en een paneel met siermetselwerk omlijst door witgeglazuurde bakstenen in de deurtravee. Oorspronkelijke rondbogige muuropeningen onder een band van witgeglazuurde bakstenen, met deurtraveeën oplopend in een topgevel. Deels bewaarde geprofileerde kroonlijst.

Modale interbellumwoningen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, zoals de enkelhuizen van twee traveeën met nummers 22 en 39 en nummer 25 met drie traveeën. Rode baksteenbouw, bij nummer 25 verlevendigd door geelbakstenen banden. Rechthoekige muuropeningen onder een betonlatei, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Nummer 39 heeft een gecementeerde plint en met tandlijst afgeboorde gevel. Nummer 3 volgens kadastergegevens gebouwd in 1925, schuin tegenover de rooilijn gesitueerde woning van drie/ twee traveeën en twee bouwlagen onder haakse zadeldaken in zwarte mechanische pannen. Rode baksteenbouw verlevendigd door enkele banden siermetselwerk en grijsbeschilderde omlopende banden rond de bovenhoeken van de muuropeningen.

Nummers 30-34, cluster rijwoningen uit de jaren 1950 langs een zijweg van de Spoorweglaan. De bestaande bebouwing is in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw verder aangevuld met nieuwbouwwoningen.

Langsheen de straat bevinden zich tevens enkele (voormalige) bedrijfsgebouwen, zoals de gewezen weeffabriek op nummer 2, in 1913-1914 opgericht door Hilaire Delbeke uit Brugge en in 1929 omgevormd tot een stoomweverij onder leiding van de Gentse Omer Braye. In de tweede helft van de 20ste eeuw in gebruik genomen door kunststofverwerkend bedrijf Tavernier-Hubaux (zie Meulebekestraat nummer 79). Nummers 9-11, meubelfabriek Nova-Bed van Camiel De Kée (zie nummer 8), gebouwd in 1941 naar ontwerp van Georges Callens uit Gent. Voormalige fabrieksgebouwen van twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder platte bedaking.

• Archief Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1914/11, 1925/9, 1929/34.