Geografisch thema

Zomerweg

ID
16114
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16114

Beschrijving

Landelijke weg die de Veldstraat verbindt met de Muizelaarstraat. Maakt deel uit van de oude "Bekkemvoetweg", teruggaand tot de 17de eeuw. In 1838 genoteerd als "voetweg al over de bekkembruge na de muyzelaerwijk". Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de "Bekkemvoetweg" omschreven als "Sentier de la ferme de Van Campt au Cabaret den Jaeger". Deze voetweg liep ten noorden van de Veldstraat door tot op de Meulebekestraat (ter hoogte van nummer 63). De herberg bevond zich op de hoek met de Muizelaarstraat.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie. Verspreide landelijke bebouwing. Nummers 1-2 weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846), als twee parallelle volumes, thans beide nieuw of vernieuwd. Nummer 3, eenlaagswoning uit de 20ste eeuw, rondbogige gevelkapel in de witgekalkte zijgevel. Vernieuwde straatgevel.

  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 160.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Muizelaerehof

  • Is deel van
    Pittem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zomerweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.