Egemsebinnenweg (Egem)

Beschrijving

Landelijke weg, onder dezelfde naam op grondgebied Pittem vertrekkend vanaf de Egemstraat en over de grens met Egem tot aan het kruispunt met de Kasteeldreef en de Kolonel Naessensstraat lopend, met aftakking in westelijke richting. Het tracé wordt naar het noorden verdergezet onder de naam "Vliegveldweg". Ontleent zijn naam vermoedelijk aan het feit dat hij een rechtstreekse verbinding vormde tussen de "Poelmanshuizen" (Egemsebinnenweg) en de Baertstraat op Pittem. De weg verloor aan belang door de aanleg van de Egemstraat in 1893-1894 en is thans ten oosten van de steenweg een eenvoudig landweg. Het gedeelte vanaf de "Poelmanshuizen" tot de Egemstraat wordt vermoedelijk in 1908 verhard.

Voorheen gekend als "Rijnstraat" (1532-1912) of "Rynckstraete" (1725), verwijzend naar de omwalde hoeve die langs de straat gelegen was (zie nummer 40). De straat maakt deel uit van een tracé dat de gemeente in noord-zuid doorsnijdt, in 1725 in die hoedanigheid omschreven als "de straete van Pitthem naer Swevezeele" (1725). Zelfde omschrijving van de "Grote Rinckweg" als "chemin de Pitthem à Swevezeele" in de Atlas der Buurtwegen (1845). In de 20ste eeuw waren "Kasteelweg" en "Vliegveldweg" in voege, de laatste thans nog gebruikt voor het aansluitende straatdeel ten noorden van het kruispunt met de Kasteeldreef en Kolonel Naessensstraat. De straat werd in 1908 verhard.

Uit 16de-eeuwse bronnen blijkt dat er zich in de middeleeuwen een windmolen langs de Egemsebinnenweg bevond, ten zuidoosten van het kruispunt met de Kasteeldreef en de Kolonel Naessensstraat. Van de molen, op de gronden van de heer van Egem en reeds voor 1500 verdwenen, werd geen schriftelijke getuigenis gevonden; de molenwal, "den hooghen Ryn" genaamd, wordt wel enkele keren vermeld, onder meer in 1531 en 1725.

Voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide landelijke bebouwing. Hoeves voornamelijk teruggaand op oudere sites. Nummer 42, voor het eerst afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778), volgens kadaster tweewoonst van 1865 tot 1931. Haaks op de straat gelegen éénlaagswoning met parallel bijgebouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Verankerde witgekalkte woning op zwarte plint. Per twee gekoppelde smalle getoogde vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk, gedichte deuropening. Parallel aan het woonhuis gelegen bijgebouw met nieuw parement. Het kruispunt bij de splitsing van de weg naar de Egemstraat, staat van oudsher bekend als de "Poelmanshuizen". Basisbebouwing in het derde kwart van de 20ste eeuw aangevuld met enkele nieuwe woningen in tuin. Serrebouw nabij de grens met Pittem.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1865/22, 1909/4, 1931/25.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 41, 44, 554.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 78.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien