Kolonel Naessensstraat

Beschrijving

Weg die in het verlengde van de Kasteeldreef de Brugsesteenweg met het Egemsdorpsplein verbindt. Hoofdzakelijk rechte weg, bochtig tracé tussen het kruispunt met de Marelstraat en het Egemsdorpsplein. De straat geeft verbinding met de Egemstraat die vanuit Pittem komt.

In 1725 in het landboek van Egem omschreven als "Straete loopende van de kercke naer de capelle van Heegem". Tot 1946 maakte de weg deel uit van de Kasteeldreef. Huidige straat vernoemd naar kolonel Naessens, een Egemnaar die bevelhebber was van het fort van Loncin tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Kasteeldreef was in het verleden, als verbindingsweg tussen het dorpscentrum en de steenweg Brugge-Kortrijk, zowat de voornaamste weg van de gemeente. In de 16de en 17de eeuw was ook "Kerkweg" (1532-1626) en in de 19de eeuw "Kapellestraat" (1840-1902) in gebruik. Circa 1770-1780 werd de weg die naar de nieuw aangelegde en verbrede Brugsesteenweg leidde, elk jaar voor een deel met kasseistenen verhard opdat een snelle verbinding van het dorpscentrum naar deze economische belangrijke verkeersader verzekerd zou kunnen worden. De belangrijke verbinding tussen het dorpscentrum en Egemkapelle aan de Brugsesteenweg wordt echter pas voltooid in 1862. In 1893 en 1895 werden belangrijke herstellingswerken aan de weg uitgevoerd.

Voor de installatie van het officieel onderwijs in de gemeente, werd reeds in de eerste helft van de 19de eeuw te Egem onderwezen door koster Carolus en zoon Hilaire De Backere. Het schooltje was gelegen achter de kosterij in de Kolonel Naessensstraat, nabij nr. 21. In 1865 opende in de Kolonel Naessensstraat een rijkswachtkazerne van waaruit de ordehandhaving in de gemeenten Egem, Ardooie, Koolskamp, Zwevezele en Ruddervoorde werd georganiseerd. Wellicht houdt de beslissing van de gemeenteraad uit 1871 om in de straat een "doortochtgevang" naar ontwerp van provinciaal architect P.N. Croquison te bouwen daarmee verband. Na de afschaffing van de Egemse rijkswachtkazerne in 1925 bieden de gebouwen onderdak aan de groenteconservenfabriek Sint-Dorothea, gesticht in 1926 en na fabriek La Flandre in de Kasteeldreef de tweede groenteconservenfabriek op de gemeente. De conserven van fabriek Sint-Dorothea raakten bekend in binnen- en buitenland. De fabriek bleef actief tot 1975, in 2001 werden de gebouwen gesloopt.

Straat met voornamelijk woonfunctie, bestaande uit gedifferentieerde bebouwing uit de 19de en 20ste eeuw. Industriële activiteit achter nr. 12, voormalige dorpshoeve op nr. 1, thans afgebroken en vervangen door nieuwbouwvilla. Eenlaagse dorpswoning op nr. 14, met verankerde gecementeerde gevel onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, bijna gevelbrede dakkapel, bewaarde kroonlijst, rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk. Nrs. 41 en 43, vrijstaande eenlaagse woningen in tuin. Verankerde donkerrode baksteenbouw onder zadeldak, getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk bij nr. 43, bij nr. 41 gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Nr. 43 met haaks bijgebouw ingericht als garage. Nr. 18, woonhuis van twee bouwlagen onder half schilddak. Donkerbruin gevelparement, gekenmerkt door verticale metselwerkverbanden. Rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk (verticale roedeverdeling en vlakken met gekleurd glas in de bovenlichten). Deur onder gekleurd beglaasd bovenlicht. Licht uitspringende middelste travee in de bovenste bouwlaag met dakvenster onder verspringende overkragende kroonlijst.

• ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 41, 569-571.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 75, 78, 189-190, 290, 324, 366-370, 379-381.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien