Nieuw Egemseweg

Beschrijving

Straat in de noordwesthoek van de gemeente. Loopt van de Brugsesteenweg tot aan de grens met Koolskamp en heeft een noordelijke vertakking in de richting van Zwevezele. Genoemd naar de cluster woningen in de straat die op het einde van de 19de eeuw "Nieuw Egem" gedoopt werd. Voorheen maakte de straat deel uit van de Veldstraat die vanaf de Wingensesteenweg via de huidige Egemveldweg, Vliegveldweg en Nieuw Egemseweg tot aan de grens met Koolskamp liep. Onder meer zo aangeduid op de kaart van het bos "te Rijne" uit 1635. In het landboek van Egem (1725) omschreven als "straete loopende naer Coolscamp". In de Atlas der Buurtwegen aangeduid als deel van de "Grootveldstraat", de "chemin du cabaret dit Spletlinde à Coolscamp". De Veldstraat werd in 1912 verhard.

Ten noorden van de Nieuw Egemseweg strekte zich het bos "te Rijne" uit dat op het einde van de 18de en in de eerste helft van de 19de gerooid werd. Van het bos werd in 1635 een kaart gemaakt van de hand van Louis de Bersacques. Het Rijnbos was een leen afhangend van Ayshove in Zwevezele. Het leen was achtereenvolgens in bezit van de familie van Lovene, de Jonckheere, Deechbroot, de Rockolfing en del Rio. Gedurende het grootste deel van de 19de en het begin van de 20ste eeuw was aan noordzijde van het kruispunt met de Brugsesteenweg een herberg de "Bruipot" of "Brijpot" genaamd, gelegen. Ten zuiden van de straat bevindt zich de kleigroeve van de voormalige steenbakkerij Ampe (zie Brugsesteenweg nummers 170-172).

Verspreide, voornamelijk agrarische bebouwing. Nummer 17, hoeve toegankelijk via erfoprit. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Roodbakstenen volume met aflijnende getrapte tandfries. Gecementeerde plint. Rechthoekige, in de rechter traveeën gewijzigde muuropeningen onder betonlatei, vernieuwd schrijnwerk. Cluster éénlaagswoningen, vermoedelijk opklimmend tot het einde van de 19de eeuw, gelegen op het einde van de zijweg van de Nieuw Egemseweg. Alle woningen ingrijpend verbouwd of vernieuwd. Nummer 7, woonhuis van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Deels vernieuwd metsel- en schilderwerk. Rechthoekige muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Egem, Oud Archief, nummer 1: "Landt Bouck der prochie van Eeghem", door J. en C. Verhaeghe, 1725, zerk 7-8.
  • Rijksarchief Brugge, Familie van der Gracht d'Eeghem, nummer 80: Bos te Rijne, door Lowys de Bersaques, 1635.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 42, 206-208.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 78.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel II, Brugge, 1921, kolom 942.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien