Bijgaardenplein

Beschrijving

Het Bijgaardenplein, een rechthoekige, geplaveide ruimte tussen de Brusselstraat, de Isidoor Van Beverenstraat en de Alfons Gossetlaan, is gelegen in het centrum van het dorp. De aanleg van het plein dateert uit begin 20ste eeuw, tot 1920 was op de plaats van het plein bebouwing aanwezig, zie kadaster en oude prentkaarten. Centraal op het plein stond vroeger de hoeve "De Cam" waar ook een brouwerij gevestigd was, die plaats moest maken voor de aanleg van het Gemeenteplein en de bouw van het gemeentehuis of Pampoelhuis.

De noordzijde van het plein wordt ingenomen door het nieuwe gemeentehuis en het politiekantoor, aan de westzijde ligt de kerk. De andere zijden van het plein gelegen aan de Brusselstraat en de Alfons Gossetlaan worden bepaald door recente lintbebouwing met voornamelijk horecafunctie. Centraal op het plein, heden volledig in gebruik als parking, staat een oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Dit monument stond oorspronkelijk op de hoek van de Brusselstraat met de Isidoor Van Beverenstraat (zie foto KIK) en is later naar het centrum van het plein verhuisd.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1920/1 (afbraak hoeve “De Cam”).

Auteurs: Verwinnen, Katrien