Jozef Mertensstraat

Beschrijving

Landelijke straat lopend van op de Brusselstraat in noordwestelijke richting tot aan de autosnelweg op de grens met Bekkerzeel (Asse) met resten van kleine hoeves, verder nieuwbouw uit de 20ste en 21ste eeuw. Straat in de 19de eeuw Waerboomstraet geheten (Altlas der Buurtwegen, circa 1841-1850). Deze weg was de baan die Groot-Bijgaarden verbond met toponiem Waarboom dat de draaischijf tussen verschillende wegen was, maar het was ook de enige weg die Groot-Bijgaarden met Bekkerzeel verbond. De straat is heden genoemd naar een slachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog (gesneuveld in 1914).

Historische hoeve "Waarboomhof" (nummer 140) gelegen tegen de autosnelweg op het hoogste punt van Groot-Bijgaarden, waardoor hij zichtbaar is vanuit verschillende punten. Deze hoeve is gelegen op het kruispunt van oude wegen en behoorde toe aan de abdij van Groot-Bijgaarden. Heden samen met de aan de overzijde van de straat gelegen hoeve (nummer 131) helemaal vernieuwd.

• BIESMANS J. 1989: 85 jaar Salesianen in Groot-Bijgaarden, Don Bosco in Vlaanderen, 1, Leuven, 10.
  • VERBESSELT J. 1967: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel VI, Tussen Zenne en Dender V, Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant, Pittem, 53-123.

Auteurs: Verwinnen, Katrien