Geografisch thema

Vredestraat

ID
1616
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1616

Beschrijving

Deze naam werd na 1914-1918 gegeven aan het oude zogenaamde "Bayensstraatje", eertijds ook "Kruisstraat" genoemd.

Overwegend kleinschalige bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw alternerend met recente bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Arbeiderswoningen van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) in spiegelbeeldschema, met recente aanpassingen; wellicht samen met woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw (zie items) gebouwd in opdracht van de eertijds nabijgelegen Brepolsfabriek (zie Akkerpad, Baron Frans du Four-, Lindekens-, en Schoolstraat), zie de nummers 51-63 met mezzanino, de nummers 77-83, 118-142.

Nummers 87-91: klein steegje langs langgestrekt gebouw van twaalf deur- en venstertraveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse, mechanische pannen), wellicht voormalige werkplaatsen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing van appartementsgebouwen

  • Is deel van
    Turnhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vredestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/1616 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.