Hubert Frère-Orbanlaan

Beschrijving

In 1863 op de Muinkmeersen aangelegde laan, toen leidend van het Zuidstation naar de Sint-Lievensvest, heden parallel lopend met het Koning Albertpark, de afrit van de E3 naar Gent centrum en een verharde berm beplant met een dubbele rij wilde kastanjebomen. De burgerhuizen uit het derde kwart van de 19de eeuw die de oorspronkelijke bebouwing uitmaakten, moeten ook hier nog steeds plaats ruimen voor hoge flatgebouwen die thans het straatbeeld geheel bepalen. Het zijn voornamelijk onderkelderde enkelhuizen met drie bouwlagen en drie of vier traveeën, onder een zadeldak. Voorzien van bepleisterde en beschilderde lijstgevels met imitatiebanden of afgevlakte bossage onder de puilijst. Rechthoekige of steekboogvormige muuropeningen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen op doorgetrokken lekdrempels. Soms met een centraal balkon of een later toegevoegde houten erker met hekbekroning. Veelal een versierd hoofdgestel met kroonlijst op versierde consoles (nummers 45, 46, 47, 91, 192, 194, 195, 199, 208, 210, 349, 350). Ter hoogte van de Rijke Klarenstraat bevinden zich een aantal woonhuizen uit 1936-1940.