Alsembergsesteenweg

Beschrijving

Drukke steenweg in het westen van de gemeente die van noord naar zuid richting Alsemberg loopt. Slechts een klein stuk van de steenweg (ongeveer een km) ligt op het grondgebied van Linkebeek. De steenweg werd aangelegd in 1741-1742 door de jezuïeten (die hier toen resideerden) in opdracht van het Oostenrijks bewind. Voorheen was Linkebeek een druk knooppunt tussen Brussel en Wallonië, maar met de aanleg van deze steenweg werd het centrum niet meer aangedaan en kwam Linkebeek in de vergetelheid tot aan de aanleg van de nieuwe spoorlijn Brussel-Nijvel-Charleroi (1873), die vele wandelaars naar Linkebeek bracht.

Naar verluidt lag hierooit de grootste kareelbakkerij van Linkebeek; de juiste ligging kon niet achterhaald worden, maar de Hoekstraat, een zijstraat van de Alsembergsesteenweg heette vroeger de Kareelstraat, een mogelijke verwijzing naar de ligging in deze omgeving.

De steenweg wordt gekenmerkt door gevarieerde bebouwing gaande van bescheiden dorps- en rijwoningen tot villa’s. Nummer 73 is een voorbeeld van een ruim rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met een keldergarage. Opvallend is de grote poort in de verhoogde inkomtravee waarboven een balkon op arduinen consoles rust. De sluitstenen boven de rondboogvensters zijn uitgewerkt in de vorm van kopjes.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1930/11.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 292, 10-11.