Sint-Martinusstraat

Beschrijving

Lange straat vertrekkend ten zuidoosten van het dorpscentrum vanop de Bodegemstraat en lopend in noordwestelijke richting tot aan de grens met Ternat. De straat maakt twee bochten van ongeveer 90 graden, één bocht in het dorpscentrum in noordelijke richting en één bocht ter hoogte van de Sint-Elooistraat in westelijke richting. Deze baan was één van de eerste verharde wegen in Sint-Martens-Bodegem, omdat ze een belangrijke verbindingsweg was van Brussel richting Ternat. Ten tijde van de Altas der Buurtwegen (circa 1841-1950), samen met de Bodegemstraat, "Brusselbaen" geheten.

Voornamelijk resten van landelijke bebouwing en nieuwe woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. In het centrum inplanting van een katholieke school met kloosterhuis (nummer 10) (verbouwd). De school werd in 1910 opgericht door de zusters annunciaden van Huldenberg. Op de hoek met de Wolsemstraat ligt een voormalige eind 19de-eeuwse langgestrekte hoeve. Deze hoeve is opgenomen in het beschermde dorpsgezicht van Sint-Martens-Bodegem (datum besluit: 23-10-1981), net als de kerk en de gesloten hoeve op nummer 28. Verder in het centrum nog resten van oudere bebouwing zoals de nummers 25-29: drie dorpswoningen vermoedelijk teruggaand op een traditionele kern. Elementen die hiernaar verwijzen zijn: sporen van zandstenen hoekblokken, deuromlijsting en plint, het algemene volume met een steile dakhelling en een aandak met topstuk en schouderstukken bij nummer 25 (heden bedekt door gevelbekleding). In nummer 25 was begin 20ste eeuw een handelshuis met herberg ondergebracht van de familie Zelderloo – De Smet. Nummers 31-33 zijn twee dorpswoningen in spiegelbeeld met decoratieve elementen in wit geglazuurde baksteen, gedateerd in de gevel: "J. D./ M. B./ 1934". Ten oosten langsschuur uit eind 19de - begin 20ste eeuw (hoort bij nummer 29).

Tegen de stationswijk (aan de kruising met de Molenstraat) kleine dorps- en arbeiderswoningen, bijvoorbeeld nummer 91, kleine gecementeerde dorpswoning van één bouwlaag en nummer 99 een begin 20ste-eeuwse dorpswoning.

Tegen de grens met Ternat ligt een voormalige hoeve met afspanning, met nog paardenringen aan de gevel, uit de 19de eeuw (nummer 92).

• VAN ROSSEM P. 2006: Vijfduizend Bodegemnaren. Sociaal-demografische geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem (1665-1880), uitgave van de Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap, Sint-Martens-Bodegem, 288 (foto van het voormalig handelshuis met herberg in de Sint-Martinusstraat (nummer 25)).

Auteurs: Verwinnen, Katrien