Itterbeeksebaan

Beschrijving

Belangrijke historische toegangsweg die van Brussel, door Anderlecht, via Itterbeek in noordwestelijke richting naar Sint-Martens-Bodegem loopt. Na de kruising met de Ninoofsesteenweg, Bodegemstraat genoemd. De baan kwam al voor op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) en kruist het dorpscentrum van Itterbeek niet, maar loopt er ten zuiden langs.

De Itterbeeksebaan is een drukke baan met een heterogene bebouwing met zowel lintbebouwing als vrijstaande woningen voornamelijk uit de 20ste eeuw. De 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning op nummer 389 is nog één van de weinige restanten van de oudere bebouwing langs deze baan. Itterbeeksebaan nummer 188 is een voorbeeld van een woning met art-deco-invloeden uit de jaren 1930.

Ten zuiden van de Itterbeeksebaan is het rusthuis "Breugeldal" gelegen (nummers 208 en 201 – officieel gelegen op het grondgebied van de gemeente Dilbeek). Dit rusthuis werd in 1981 opgericht en werd in 1995 uitgebreid (zie gevelstenen).

Op de hoek met de Zakstraat op een kruispunt van vijf wegen is een Onze-Lieve-Vrouwkapel gelegen. Deze bakstenen pijlerkapel heeft aan de zijkant een ingemetste steen met het opschrift: "Memores/ voti amantissim/ fratris sui/ Edward Leemans/ sorores adificarunt". Op deze locatie was reeds een kapel aanwezig ten tijde van de topografische Vandermaelenkaart (circa 1846-1854).

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1935/7 (Itterbeeksebaan nummer 188).

Auteurs: Verwinnen, Katrien