Geografisch thema

Dwersbos

ID
16177
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16177

Beschrijving

Hellende straat ten zuiden van het centrum, beginnend aan het Anjouplein, dalend richting Kentonplein (zie Heidedreef) en eindigend op grondgebied Beersel aan de Alsembergsesteenweg ter hoogte van kasteel Dwersbos (Beersel).

Het Dwersbos heette vroeger Jezuiëtenstraat naar de Jezuïetenbeek die het Dwersbos kruist ter hoogte van nr. 28. In deze straat liggen de bekende kweekvijvers van het INBO. De eerste kweekvijvers dateren van 1908. Daniel Yager (die woonde in de Hollebeekstraat nr. 71) begon toen op dit gedeelte een viskwekerij met de aanleg van 4 vijvers en 7 gemetselde bakken. Doorheen de tijd werd de viskwekerij uitgebreid en verkocht. In de jaren 1960 verkommerde de zaak. In 1980 werden de gronden uiteindelijk aangekocht door het ministerie van Landbouw en bestemd als natuur- en parkgebied. In 1991 kwam het domein in handen van het Vlaams Gewest en men begon dadelijk met het herstel en de uitbreiding van de vijvers en de gebouwen.

De straat heeft een eerder residentieel karakter.

  • GEYSELS A. 2010: De viskwekerij (2), Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 315, 8-9.
  • S.n. 2008, Ontdek Linkebeek... langs 6 wandelingen met uitleg, Linkebeek, 12.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa Lismonde

  • Is deel van
    Linkebeek

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dwersbos [online], https://id.erfgoed.net/themas/16177 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.