Hess de Lilezlaan

Beschrijving

Korte straat met een hoek van 90° tussen de Ukkelsesteenweg en de Alsembergsesteenweg in de meest noordelijke hoek van de gemeente. Maakt deel uit van een verkaveling uit het tweede kwart van de 20ste eeuw op gronden van de voormalige hoeve Ten Bleute of hoeve ten Bluts. Er werden drie straten aangelegd: de Hof ten Bleutesquare, de Edmond Theunissenlaan en de Hess de Lilezlaan.

De straat is genoemd naar de Duitse bankier Hess en zijn echtgenote Eulalie de Lilez, ze waren mecenas voor de vele kunstenaars die in Linkebeek vertoefden. Het was het echtpaar Hess de Lilez zelf dat de voormalige gronden van Hof ten Bluts opkocht en verkavelde in 1938. In 1940 worden de Edmond Theunissenlaan en de Hess de Lilezlaan samen met de eerste woningen in het kadaster geregistreerd.

In de bocht van de straat is "Hof Roger Thiéry" opgericht, een sociale woonuitbreiding gedateerd 10-6-2007, zie gedenksteen aan de ingang. Toen mevrouw Hess-de-Lilez overleed, schonk ze de gronden aan de gemeente met de uitdrukkelijke voorwaarde om er een sociaal woonproject op te trekken. Het eerste ontwerp dateert uit de jaren 1980, maar werd verworpen wegens niet sociaal. De werf werd uiteindelijk pas in 2004 opgestart. Omdat de toenmalige burgemeester Thiéry aan de basis van het project lag, heeft het de naam "Clos-Hof Rogier Thiéry" gekregen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1940/3.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 294, 9.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 292, 10.
  • HERPOL J. 2007: Woonproject Hess-de-Lilez bijna volzet, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 284, 5.

Auteurs: Daveloose, Barbara