Geografisch thema

Hof ten Bleutesquare

ID
16182
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16182

Beschrijving

Doodlopende T-vormige straat die aansluit op de Ukkelsesteenweg in de meest noordelijke hoek van de gemeente. Maakt deel uit van een verkaveling uit het tweede kwart van de 20ste eeuw op gronden van de voormalige hoeve Ten Bleute of hoeve ten Bluts. Er werden drie straten aangelegd: Hof ten Bleutesquare, de Edmond Theunissenlaan en de Hess de Lilezlaan. In 1940 worden de Edmond Theunissenlaan en de Hess de Lilezlaan samen met de eerste woningen in het kadaster geregistreerd. Van Hof Ten Bleutesquare was toen nog geen spoor en deze aanleg is dus iets later.

De nummers 2-3-4-5 zijn allemaal karakteristieke bel-etagewoningen in repeterend schema uit de jaren 1950. Ze zijn gesigneerd door architect Berckmans, 1958. Deze architect realiseerde een aantal opdrachten in Linkebeek, we treffen nog woningen van hem aan in de nabijgelegen Edmond Theunissenstraat, maar ook in de Boterberg en de Molenstraat. De nummers 6-7-8-9-10 en 11 zijn eveneens opgetrokken volgens spiegelbeeldschema: eengezinswoningen met verhoogde begane grond en lager gelegen garage.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1940/3.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 294, 9.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ten Bleutesquare [online], https://id.erfgoed.net/themas/16182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.