Plankenstraat

Beschrijving

Straat bestaande uit twee delen: het eerste deel loopt vanop de Sint-Annastraat in westelijke richting langs de dorpskern, maakt daarna een bocht en loopt verder in noordelijke richting naar de Ninoofsesteenweg op de grens met Schepdaal. Hetzelfde tracé was nagenoeg al zichtbaar op de Ferrariskaart (circa 1770-1778).

Heterogene bebouwing met voornamelijk villa’s uit de 20ste eeuw. Nummer 1 is een sterk gerenoveerd witgeschilderd boerenhuis of tuinierswoning bij het Sint-Annakasteel uit de jaren 1860 (gebouwd op de locatie van een in 1853 gesloopt landhuis). Op de hoek met de Lossebaan pijlerkapel uit hard- en baksteen voor de Zwarte Madonna van Halle, gedateerd "ANNO 1959" en met vermelding van de naam "Jean Van Lulle".

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1853/2 (Plankenstraat nummer 1, afbraak bestaande gebouwen) en 1865/23 (nummer 1 – schets ontbreekt, maar de bijhorende legger vermeldt een nieuwe constructie).

Auteurs: Verwinnen, Katrien