Poverstraat (Itterbeek)

Beschrijving

Landelijke straat lopend vanop de Rollestraat in het centrum van Sint-Anna-Pede in zuidelijke richting naar Sint-Pieters-Leeuw tot aan de Lennikseweg. Ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) "Leypbeekweg" genoemd. Heterogene verspreide bebouwing met voornamelijk recentere villa's uit de 20ste eeuw en een aantal resten van de oorspronkelijke bebouwing (zie het boerenhuis uit vakwerkbouw en de voormalige watermolen).

Poverstraat nummer 2 is een voorbeeld van een interbellumwoning van 1934 (zie jaarsteen rechts naast de deur) met art-deco-invloeden en decoratief gebruik van baksteenmetselwerk en schrijnwerk. De woning was eigendom van de eigenaar van de naastgelegen molen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1936/25 (Poverstraat nummer 2).

Auteurs: Verwinnen, Katrien