Geografisch thema

Kerkveld

ID
16188
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16188

Beschrijving

Korte doodlopende straat met geknikt verloop ten oosten van het dorpscentrum. De straat ligt tussen het Kleiveld en het Wijnbrondal van waaruit ze enkel via een wandelpad te bereiken is. Het tweede deel van het Kerkveld begrenst het domein van het kasteel van Linkebeek dat hier zijn officieel adres heeft. Het kasteelpark wordt afgeschermd door een hoge omheining en een grote poort. Hierachter ligt het voormalige kasteel van Linkebeek opgetrokken in 1868 in opdracht van baron d’Anethan. Zijn voormalig kasteeldomein van ongeveer 10 ha biedt momenteel plaats aan vier woningen, de eerste drie zijn toegankelijk via de Kasteelstraat, het kasteel zelf bereikt men via het Kerkveld.

Gevarieerde bebouwing, vooral aan de zuidkant van de straat, bestaande uit alleenstaande of gekoppelde woningen met diepe naar het zuiden gerichte tuinen. In de jaren 1930 werd de grond in deze omgeving verkaveld, waardoor de oudste woningen dateren vanaf 1931, zoals de gekoppelde dorpswoningen nr. 6 en nr. 8 die respectievelijk in 1931 en 1933 in het kadaster werden geregistreerd. Een jonger voorbeeld is nr. 26, de eigen woning van architect Marc Libois van 1978, een ruime woning opgebouwd uit verschillende eenlaagse volumes met houten buitenafwerking.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1930/6 (verkaveling), 1931/40 (nr. 6), 1933/ 21 (nr. 8).

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Architectenwoning Marc Libois

  • Omvat
    Kasteel van Linkebeek

  • Is deel van
    Linkebeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkveld [online], https://id.erfgoed.net/themas/16188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.