Spanjebergstraat

Beschrijving

Hellende straat lopend van in het dorpscentrum in het verlengde van de Kasteelstraat tot op de Ninoofsesteenweg. De straat is heden genoemd naar de wijk Spanjeberg die op zijn beurt de naam kreeg van het huis dat er gelegen is, namelijk "Spanje". Deze huisnaam stond al vermeld in 1707. Ten tijde van de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) werd de straat nog "Klein Ninoveschebaen" geheten, als een plaatselijke verbindingsweg tussen het dorpscentrum en Brussel. Op een oude foto (in de hal van het gemeentehuis – datum onbekend) wordt de straat nog "Dorpstraat" genoemd. Op deze foto zien we voornamelijk kleinere dorpswoningen tegen het centrum en nog een woning in vakwerkbouw. Het als monument beschermde Spaans huisje behoort heden tot de oudste bebouwing in de straat en is in tegenstelling tot de veelal recentere rijwoningen nog vrijstaand met een ruime voortuin.

Tegen het dorpscentrum zijn nog een aantal kleine 19de-eeuwse dorpswoningen van anderhalve bouwlaag bewaard. Nummers 8 en 10 werden kadastraal geregistreerd in 1869 en nummer 20 heeft een oudere kern maar werd aangepast eind 19de en begin 20ste eeuw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1869/6 (nummers 8-10).
  • CNOPS P. 1967: De Spanjeberg te Dilbeek, Eigen Schoon en De Brabander, 4-5, 192-196.

Auteurs: Verwinnen, Katrien