Perkstraat

Beschrijving

Vrij lange, hellende straat in het landelijke oostdeel van de gemeente, noordoostelijk ten opzichte van gehucht 't Holleken, en vertrekkend vanuit de Hollebeekstraat richting noorden tot aan de grens met Verrewinkel(Ukkel).

De straat dankt haar naam aan de familie Perke, naar wie ook de beschermde, uit de 14de eeuw daterende Perkhoeve (nummer 100) is genoemd, en is wellicht één van de oudste straten van Linkebeek. De straat staat met haar huidig verloop op de kaart van Popp (voor Linkebeek te dateren tussen 1849-1871). In de straat zijn dan al meerdere panden weergegeven, maar daar zijn geen zichtbare sporen meer van bewaard. Bijna halverwege wordt de straat doorsneden door de spoorlijn Brussel-Charleroi.

De straat wordt gekenmerkt door vrijstaande bebouwing. Nummer 144, een landelijke woning waarvan de zijgevel gemarkeerd wordt door imitatievakwerkbouw heeft nog een kern uit het einde van de 19de eeuw. Nummer 63 daarentegen is een eenvoudige modernistische woning van 1960 naar ontwerp van architect J. Vancoppenolle die zijn woning had in de Beukendreef nr. 106 in Linkebeek. Nummer 40 is eveneens naar zijn ontwerp en werd in 1977 gebouwd.

• Gemeentearchief Linkebeek, Bouwaanvragen 1977, dossier 3233.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1871.