Villalaan

Beschrijving

Residentiële straat gelegen in het centrum van de gemeente, beginnend in de wijk 't Holleken en verder lopend in noordwestelijke richting. De Villalaan heette vroeger de "Koeiestraat", daarna de "Vrijheidsstraat" en vervolgens de "Plateaulaan" naar het zogenaamde plateau, een rond punt op het einde van de straat waar de trap vertrekt die de verbinding maakt met het Wijnbrondal. Dit plateau wordt in 1926 in het kadaster geregistreerd, samen met de eerste woningen die aan deze nieuwe weg gebouwd worden. In het kadaster van 1940 staat het deel van het Plateau tot aan de kruising met het Kleiveld aangeduid als de "Lusthuizenlaan". In de literatuur werd deze benaming nergens aangetroffen.

Het eerste deel van de straat tot aan de kruising met de Kleiveldstraat, nabij de wijk 't Holleken, bestaat uit eenvoudige lintbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het tweede deel van de Villalaan heeft een residentieel karakter en wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door villa's uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, zoals nummer 116, een cottage getinte villa van 1938 naar ontwerp van architect Romanelli (zie opschrift) met opengewerkt en verdiept inkomportaal en opvallende steunberen in de hoeken. De nummers 103-107 zijn iets jonger, ze zijn samen met de aanleg van de straat in het kadaster opgetekend en dateren dus ook uit het begin van de jaren 1920.

• Gemeentearchief Linkebeek, Bouwaanvragen 1938, dossier 570 (nr. 116).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Linkebeek, sectie B, 1921-1926/52 (nrs. 103 en 107), 1940/19 (benaming Lusthuizenlaan).
  • THEYS C., GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 31.

Auteurs: Daveloose, Barbara