Wouwerstraat

Beschrijving

Straatnaam (Wouwer = vijver, kuil,...) verwijst naar de intense steen- en pottenbakkersbedrijvigheid in dit stadskwartier, zie de nabijgelegen "Driekuilenstraat". De straat zou reeds bestaan van de 15de eeuw en liep van de Kastelein naar de achter het begijnhof gelegen zogenaamde "tichelrie" waar de tichels en potten in veldovens werden gebakken, zie de "Tichelarijstraat".

Straatbeeld bepaald door eenheidsbebouwing van sociale woonwijken uit midden 20ste eeuw en later onder meer ter hoogte van nummers 86-98/Driekuilenstraat 5-13, woonwijk met winkel, gebouwd circa 1950 naar ontwerp van F. Peeters in opdracht van de Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen.

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 71.
  • S.N., Duizendste woning. Maatschappij voor de Huisvesting, Turnhout. (brochure), Turnhout 1960, passim.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle