Benzineweg

Beschrijving

De Benzineweg is gelegen op Petroleum Zuid, het gebied dat begin 20ste eeuw ten zuiden van de stad op de grens met Hoboken, geopend werd voor de petroleumindustrie. De Benzineweg verbindt de Petroleumkaai met de Naftaweg en buigt daarbij om lot A heen. Zoals alle wegen op Petroleum Zuid heeft de Benzineweg een gekasseid wegdek en aan weerszijden een gracht. Pas in 1939 kregen de straten op Petroleum Zuid een straatnaam, allemaal gerelateerd aan de petroleumindustrie.

De bebouwing aan de noordkant van de Benzineweg bestaat uit bedrijfsgebouwen van de Société pour l'Importation des Huiles de Graissage, met adres op de Petroleumkaai nr. 7. Grenzend aan de Hobokense polder, is het gebied ten westen en ten zuiden van de Benzineweg grotendeels onbebouwd. In de bocht met de Naftaweg is het Lot B van Petroleum Zuid gelegen, een klein lot dat ondertussen volledig werd geruimd. In de andere bocht van de Benzineweg, ter hoogte van het Lot D, is een gebouw gelegen met hoge fabrieksschoorsteen. Dit lag aan de kop van een bundel spoorlijnen.

• Stadsarchief Antwerpen, Dossiers straatnamen, 353 # 606.