Lakweg

Beschrijving

De Lakweg is gelegen op Petroleum Zuid, het gebied dat begin 20ste eeuw ten zuiden van de stad op de grens met Hoboken geopend werd voor de petroleumindustrie. De Lakweg ligt centraal in het gebied, evenwijdig met de d'Herbouvillekaai, en verbindt de Nafta- met de Olieweg. Zoals alle wegen in Petroleum Zuid heeft de Lakweg een gekasseid wegdek en aan weerszijden een gracht. Pas in 1939 kregen de straten op Petroleum Zuid een straatnaam, allemaal gerelateerd aan de petroleumindustrie. Op de hoek van de Nafta- met de Lakweg is een ijzeren straatnaambord bewaard dat de weg wijst naar de straten die op de Lakweg uitkomen. Vermoedelijk dateert dit van kort na 1939. Op dat moment is de Lakweg nog met poorten afgesloten en niet publiek toegankelijk.

Beeldbepalend in de Lakweg zijn de bovengrondse pijpleidingen aan de noordkant van de weg. Een uitgebreid netwerk van leidingen zorgt voor het transport van de petroleumproducten tussen de installaties op het terrein en de petroleumpier aan de Petroleumkaai. Deze bovengrondse constructie is een typisch kenmerk van Petroleum Zuid.

Petroleum Zuid is verdeeld in loten, allemaal eigendom van de stad, die in concessie gegeven werden aan petroleumbedrijven. Ten zuiden van de Lakweg bevinden zich de loten I tot VI, die de oudste loten van het bedrijventerrein zijn, aangelegd rond 1902. Het zijn hele smalle, langwerpige loten, die doorlopen tot aan de zuidelijke rand van Petroleum Zuid. Tussen de verschillende loten waren smalle, verharde wegen aangelegd waarlangs ook spoorlijnen liepen: de Menthol-, de Kopal-, de Lysol-, en de Mazoutweg. Loten II tot VI zijn volledig geruimd. Op Lot I (Lakweg 23) is nog de grotendeels volledige installatie van de American Petroleum Company aanwezig, met gebouwen die vóór 1904 werden opgetrokken. Omwille van deze ouderdom en de ensemblewaarde, is deze site waardevol, ondanks de sterk verwaarloosde toestand waarin de gebouwen zich anno 2011 bevinden.

Ten noorden van de Lakweg is Lot IX gelegen, dat samen met Loten XI, VII en VIII na de Eerste Wereldoorlog werd geopend. Het bedrijf L’Alliance nam dit brede lot, dat zich uitstrekt over de hele lengte van de Lakweg, voor het grootste deel in beslag (Lakweg 16, 20). Het meest westelijke deel van lot IX was in gebruik van de Belgian Benzine Company (d’Herbouvillekaai 100).

• Stadsarchief Antwerpen, Straatnaamdossiers, 353 # 455, 353 # 556.