Olieweg

Beschrijving

De Olieweg is gelegen op Petroleum Zuid, het gebied dat begin 20ste eeuw ten zuiden van de stad op de grens met Hoboken, geopend werd voor de petroleumindustrie. De Olieweg ligt aan de oostelijke rand van het gebied, grenzend aan de terreinen met de sporenbundels van het goederenstation. Het vormt een verbindingsweg tussen de d’Herbouvillekaai en de meest zuidelijke punt van Petroleum Zuid, ter hoogte van de Krugerbrug. Zoals alle wegen in Petroleum Zuid heeft de Olieweg een gekasseid wegdek en aan weerszijden een gracht. Pas in 1939 kregen de straten op Petroleum Zuid een straatnaam, allemaal gerelateerd aan de petroleumindustrie. Op dat moment is de Olieweg met twee poorten afgesloten en niet publiek toegankelijk.

Petroleum Zuid is verdeeld in loten, allemaal eigendom van de stad, die in concessie gegeven werden aan petroleumbedrijven. Aan de Olieweg zijn aan de westkant de loten VI, IX en XI gelegen, aan de oostkant de loten VII, VIII en X. De installaties van loten VIII en VI zijn volledig geruimd toen de bedrijven niet meer actief waren. Op de andere loten is nog infrastructuur te vinden. Zo bewaart Lot VII een werkplaats van de American Petroleum Company (Olieweg 8). De andere loten waarop nog bouwkundig erfgoed is bewaard, waren in gebruik van L’Alliance (zie Lakweg 16,20), van ATAB (d’Herbouvillekaai 80) en van de stad (d’Herbouvillekaai 43).

• Stadsarchief Antwerpen, Straatnaamdossiers, 353 # 556.