Ahornlaan

Beschrijving

Laan met een uitgesproken groen karakter, gelegen in het midden-oosten van de gemeente. Ze werd naar verluidt samen met de Lindenlaan en de Lansrodedreef omstreeks 1910 aangelegd door de volksvertegenwoordiger en socialistische voorman Max Hallet, die nagenoeg alle grond tussen het domein Lansrode en de Waterloose Steenweg in zijn bezit had.

De Ahornlaan heeft een licht kronkelend tracé dat afgestemd is op het natuurlijke reliëf. Ze verbindt de Waterloose Steenweg met het Rondplein Sint-Anna. De Ahornlaan werd vanaf de jaren 1930 bebouwd met grote vrijstaande villa's en landhuizen. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier een aantal villa's van bekende architecten gebouwd.

Op nummer 27 bevindt zich een woning van de modernistische architect Jacques Wybauw uit 1966 (recent grondig verbouwd), op nummer 29 een modernistische woning van Jean Van Coppenolle en Samuel Gillès de Pélichy. Op nummer 31A bouwde Pierre Viérin, bekend van zijn villa's in Anglo-Normandische stijl, in 1964 op een achterliggend perceel de villa Les Noisetiers (verbouwd). Vlak bij het Rondplein Sint-Anna, op nummer 33 tot 37A bevindt zich een villa in Tudorstijl, wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (verbouwd).

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwdossiers 13.04.1965/196555 (nummer 27), 15.02.2007 (nummer 27, verbouwing), 27.10.1962/1962206 (nummer 31A), 22.09.2000 / 2000143 (nummer 31A, verbouwing).
  • DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, p. 161.

Auteurs: Van Herck, Karina