Beemd

Beschrijving

Zijstraat van de Hallesesteenweg, overgaand in de Dam die de grens vormt met Alsemberg (vandaag afgesloten voor verkeer). Samen met de Dam vormt de Beemd een verbindingsweg naar de Brusselse Steenweg in Alsemberg. De Beemd is gelegen in de vallei van de Molenbeek, die hier haar laagste punt bereikt en nog een hoge landschappelijke waarde heeft. In het begin van de 20ste eeuw was de Beemd ook gekend als de Broekveldweg.

De Beemd vormde samen met de Kerkeveldweg (aan de andere zijde van de Hallesesteenweg in het verlengde) een oude verbindingsweg tussen Alsemberg en het gehucht Ten Broek; en verder via de Kerkeveldweg naar Dworp. Het rechte tracé is al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1780). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) wordt de Beemd vermeld als voetweg 31 (verbindingsweg Tourneppe-Alsemberg).

De Beemd bleef lang onbebouwd. Vanaf het begin van de 20e eeuw vestigden zich hier een aantal industriële bedrijven. In 1912 werd de katoenspinnerij van de gebroeders Van Ham uit Eigenbrakel opgericht. Deze werd in de jaren 1950 getransformeerd tot Volvo-fabriek (afgebroken). Op nummer 41 bevindt zich de bewaarde voormalige katoenweverij Textile de Rhode-Saint-Génèse. Op de nummers 1-11 een rij van acht eenvoudige arbeiderswoningen met twee bouwlagen onder een zadeldak, wellicht opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw als huisvesting voor arbeiders van in de buurt gevestigde nijverheid.

Auteurs: Van Herck, Karina