Geografisch thema

Bevrijdingslaan

ID
16259
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16259

Beschrijving

Brede laan in het noordoosten van de gemeente, die de spoorwegtunnel en de Boomkwekerijlaan verbindt met het rond punt op de Linkebeeksedreef. De Bevrijdingslaan werd samen met de erop aansluitende lanen aangelegd in het midden van de jaren 1950, toen het toenmalige heidegebied tussen de Kleine Hut en de spoorweg werd verkaveld. In de erop volgende decennia groeide de omgeving uit tot een residentiële villawijk.

De Bevrijdingslaan volgt het tracé van de oude verbindingsweg die van de De Dobbeleerhoeve aan de Jonetlaan, via het Hof te Krechtenbroek naar het gehucht Termeulen en de oude dorpskern leidde. De Bevrijdingslaan is bebouwd met vrijstaande villa's en bungalows. Op nummer 77 bevindt zich het Hof te Krechtenbroek, een van de oudste hoeves van Sint-Genesius-Rode. Vlak ernaast, op nummer 73 en 75 bevinden zich vier gegroepeerde woningen, eind jaren 1970 ontworpen door de architect Serra Di Migni met een tuinaanleg van Christophe Spehar.

  • NORMAN A. (ed.) 2004: L'Oeuvre au vert. Jardins contemporains en Brabant Wallon, Court-Saint-Etienne, 26-29.

Bron     : -
Auteurs :  Van Herck, Karina
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hof te Kreftenbroek

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bevrijdingslaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/16259 (Geraadpleegd op )