Geografisch thema

Boesdaallaan

ID
16260
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16260

Beschrijving

Korte verbindingslaan tussen de Waterloose Steenweg en de de Castonierlaan, gelegen vlak bij de Kleine Hut in het uiterste noordoosten van de gemeente. De Boesdaallaan werd aangelegd in de Triage Boesdaal, het gedeelte van het Zoniënwoud tussen het gelijknamige hof en de Waterloose Steenweg dat door de Generale Maatschappij van België in de jaren 1830 te koop werd gesteld. De naam verwijst naar een glooiend terrein. Het tracé van de Boesdaallaan wordt omstreeks 1890 aangegeven op topografische kaarten.

Met de aanleg van de buurtspoorweg tussen het Rouppeplein in Brussel en de Kleine Hut in 1894 werd de Boesdaallaan stilaan bebouwd. Rijke families uit het Brusselse, op zoek naar groen en rust, bouwden er riante buitenverblijven of villa's op grote percelen. Voorbeelden van deze "trek naar buiten" van rond de vorige eeuwwisseling zijn de Villa Ed. Snutsel op nummer 3 en de villa met toren op nummer 11.


Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Belle-Epoque Villa

  • Omvat
    Villa Green House

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boesdaallaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16260 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.