Boomkwekerijlaan

Beschrijving

Laan vertrekkende van het Stationsplein en onder de spoorwegbrug doorlopend tot aan de Toeristenlaan en Bevrijdingslaan. Tot aan de Marosdelle langs westelijke zijde voornamelijk bebouwd met typische vrijstaande villa's uit de jaren 1920 in vereenvoudigde cottage-stijl. Deze landelijke villabebouwing zet zich verder in de Marosdelle, die de Boomkwekerijlaan verbindt met de Stationsstraat. Vanaf de Marosdelle wordt de Boomkwekerijlaan gekenmerkt door recentere bebouwing. De tunnelvormige spoorwegbrug dateert uit de 19de eeuw.

De Boomkwekerijlaan werd in het begin van de jaren 1920 aangelegd op de boomkwekerijen die zich toen nog uitstrekten tussen de Stationsstraat en de spoorweg, tot aan de Boesdaalhoeve en aan de andere kant van de spoorweg tot aan het Hof te Krechtenbroek (de zetel van de boomkwekerijen van Sint-Genesius-Rode). Tussen het Stationsplein en de huidige Marosdelle werd een nieuwe verbindingsstraat getrokken. De rest van de Boomkwekerijlaan volgde tot aan de het Hof te Krechtenbroek het tracé van een oude verbindingsweg tussen de De Dobbeleerhoeve (Jonetlaan), het Hof te Krechtenbroek en het gehucht Termeulen. Ook de huidige Marosdelle, die deel uitmaakte van deze oude verbindingsweg, werd in de jaren 1920 vernieuwd en aangelegd als onderdeel van de Boomkwekerijlaan. De Boomkwekerijlaan werd in 1956-1957 verhard.

Vanaf 1923 werd de Boomkwekerijlaan bebouwd met eenvoudige landelijke burgervilla's op relatief kleine omhaagde percelen, beginnend met de percelen aan het Stationsplein. De woningen op de nummers 40, 42, 44, 46-48, 52, 54, 58-60 en 61A zijn goed bewaarde voorbeelden van deze bouwstijl. Ze werden individueel ontworpen door verschillende architecten, met het typerend gebruik van pseudovakwerk, in- en uitspringende muurpartijen (voorportalen, porches, loggia's, erkers, terrassen), en asymmetrische dakvlakken of steile dakhellingen. De oorspronkelijke grondplannen waren eenvoudig, maar voor die tijd zeer gerieflijk, met op het gelijkvloers doorsnee genomen een eetkamer aan de straatkant en keuken en waskamer aan de achterkant. Slaapkamers op de verdieping. Bijna alle woningen beschikten over een garage.

De villa (gebouwd voor Jos Engels) op nummer 58-60 is goed bewaard met oorspronkelijk schrijnwerk. Nummer 54 met kenmerkend overdekt inkomportaal op de hoek (porch) en complexe dakvorm. De villa op nummer 44 heeft een typische steile dakhelling. Gekoppelde villa's op de nummers 40 en 42, nummer 40 met pseudo-vakwerk. De woning op nummer 61A, met pseudo-vakwerk en overdekt inkomportaal is aan de oostzijde van de Boomkwekerijlaan gelegen.

Vanaf 1928 werd ook de huidige Marosdelle bebouwd met villa's in gelijkaardige stijl.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, dossiers 03.12.1923 (nummer 58-60) en 15.06.1924 (nummer 40).

Auteurs: Van Herck, Karina

Aanvullende informatie

Tijdens de herinventarisatie werd de Boomkwekerijlaan tussen de Marosdelle en de spoorweg volledig heraangelegd ten gevolge van rioleringswerken.