Bosstraat

Beschrijving

Straat die de dorpskern (Dorpsstraat) verbindt met de Eigenbrakelse Steenweg. Tussen de Dorpsstraat en de begraafplaats open en halfopen bebouwing. Ter hoogte van de begraafplaats opgesplitst in een oude (verkeersvrije) holle weg en een nieuwe straat die de sociale woonwijk Boserf uit de jaren 1980 ontsluit (met als zijstraten de Bezembinderlaan en de Spaanderboerlaan). Tussen de Hangeikweg en de Eigenbrakelse Steenweg langs westelijke zijde vrijstaande bebouwing. De oostelijke zijde grenzend aan het Hangeikveld en het domein Revelingen is onbebouwd. Op het grondgebied van Eigenbrakel (ten westen van de Eigenbrakelse Steenweg) loopt de Bosstraat verder als de Chemin des Sept Fontaines, die de verbinding vormt met Zevenbronnen.

De Bosstraat wordt al op de Ferrariskaart (1770-1780) aangeduid als verbindingsweg tussen de dorpskern en de priorij Zevenbronnen. Het grootste gedeelte van de Bosstraat was lange tijd een typische holle weg die onbebouwd bleef. Vandaag is het gedeelte van de Bosstraat dat tussen de Fonteinstraat en de Hangeikweg langs de gemeentelijke begraafplaats omhoog loopt een van de weinige bewaarde holle wegen, die tot na de Tweede Wereldoorlog kenmerkend waren voor Sint-Genesius-Rode. Het typische karakter met oude kasseien, omzoming met bomen en een sterke overgroeiing is behouden. Zowel op het kruispunt met de Hangeikweg (bovenaan) als met de Fonteinstraat (beneden) bevindt zich een kapel. Ook op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Bosstraat bevond zich tot na de Tweede Wereldoorlog een eenvoudige witgekalkte pijlerkapel, met grote Lindeboom (een Vrijheidsboom, omgehakt in 1959).

• Archief Koninklijke Commissie Monumenten en Landschappen Vlaams-Brabant, Aanvraag tot klassering 1952.

Auteurs: Van Herck, Karina