Geografisch thema

Dragonderstraat

ID
16271
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16271

Beschrijving

Straat met geknikt verloop die de verbinding vormt tussen de Grote Hutsesteenweg en de Sint-Annalaan, daarna doorlopend in de Heukenweg. Het zuidelijke deel maakt deel uit van de historische bewoningskern van het gehucht De Hoek. Het noordelijke deel loopt vlak langs de Veldvijver, een van de grootste vijvers van de Molenbeek.

Het tracé van de Dragonderstraat komt al voor op de Kabinetskaart van Ferraris (circa 1770-1778). De straat zou genoemd zijn naar de herberg die zich hier toen bevond. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) wordt de Dragonderstraat vermeld als Voetweg 21, die de Sint-Annastraat verbindt met de hoeve Jacqemyns of het Hof Oprode gelegen aan de huidige Grote Hutsesteenweg (vandaag verdwenen).

Tot de kruising met de Bierenberg aaneengesloten bebouwing van het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Op de hoek van de Grote Hutsesteenweg en Dragonderstraat bevond zich naar verluidt het café Au Dragon Bruxellois (later De Dragonder). Het gedeelte van de Dragonderstraat langs de vijver is aan de kant van het water onbebouwd. Aan de andere kant bevinden zich vrijstaande villa's, voornamelijk uit de de naoorlogse periode. Deze werden vaak in tweede orde gebouwd.


Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Architectenwoning Jacques Nisot

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dragonderstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16271 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.