Driesbosstraat

Beschrijving

Vlak bij het station van Sint-Genesius-Rode gelegen straat (ten oosten van de spoorlijn), langs de twee uiteinden aansluitend op de Zoniënwoudlaan. Het gedeelte ten westen van de Sint-Annalaan volgt het tracé van de vroegere Driesstraat, de oude weg die het Hof Te Lansrode via het dal van de Molenbeek verbond met het dorp. Het gedeelte ten oosten van de Sint-Annalaan werd later aangelegd. De straat ontleent haar naam aan het Driesbos, dat gelegen was tussen de Monniksweg, het Visserspad en de Driesbosstraat.

In begin van de 20ste eeuw ontwikkelde zich tussen de Kluislaan en de Monniksweg lintbebouwing, die de kern vormde van de wijk Driesbos. Verder is de Driesbosstraat voornamelijk bebouwd met vrijstaande woningen, waaronder een aantal van de architect Paul Rubbers die in de omgeving verschillende woningen bouwde, vooral aan de Kluislaan en de Vijversweg.

Tussen de Driesbosstraat, het Visserspad en de Chrysantenlaan bevindt zich het ommuurde domein van het Wijngaardkasteel of Les Vignes. Het kasteel werd omstreeks 1910 gebouwd en onder meer door de familie Rolin bewoond (huidig adres op de Chrysantenlaan nummer 17). Onlangs werd het door de huidige eigenaars ingrijpend verbouwd. Op het domein bevinden zich de restanten van het oudste dennenbos uit de 18de eeuw in Sint-Genesius-Rode. Naast het domein is nog een stuk landbouwgrond behouden.

• Archief Ruimte en Erfgoed Vlaams-Brabant, dossier 5813 (Driesbosstraat).

Auteurs: Van Herck, Karina