Kloosterweg

Beschrijving

De Kloosterweg wordt tussen de Oliebronstraat en de Dorpsstraat aan de kant van het dorpscentrum bepaald door de gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut.

Het klooster van Rode, op de grens tussen Rode en Alsemberg, is het moederhuis van een congregatie van zusters, die door Sabina Van Keerberghen uit Rode werd gesticht. Haar bedoeling was in de eerste plaats om onderwijs voor meisjes aan te bieden. Zowel het klooster als de school werden in 1846-1847 gesticht. De gebouwen werden opgericht op een stuk weidegrond in het centrum. Het opschrift P. J. VAN KEERBERGHEN/ ET/ M.C. MEERTS/ EX RHODE/ ME FUNDAVERUNT/ TERTIA AUGUSTI/ MDCCCXLVI herinnert aan de stichting.

In 1860 waren er al 14 zusters, die onderwijs gaven, op het veld werkten, huishoudelijke arbeid verrichtten en zieken verzorgden. Inmiddels had de school ook grote uitbreiding genomen en was ze erkend door de overheid. Er werd kosteloos onderwijs voor de minderbegoeden verstrekt.

De neogotische kapel werd omstreeks 1900 verbouwd.

Na de Eerste Wereldoorlog breidde de school verder uit en werden de gronden rond het klooster ommuurd.

Tussen 1947 en 1967 werd het kloostergebouw in verschillende fasen vernieuwd. In 1963, 1966, 1968 en 1982 werden bijkomende gebouwen opgericht binnen het scholencomplex. De laatste kloosterzusters verlieten in 2009 het klooster.

• DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 461 en verder.
  • SCHEPERS J. 2009: Rode verliest zijn zusters, De Standaard 16/05/2009 (online geraadpleegd op 4 februari 2015).

Auteurs: De Houwer, Veerle; Van Herck, Karina