Koningsplein

Beschrijving

Het Koningsplein is gelegen in de oude kern Dries, die nog grotendeels haar oorspronkelijk volks karakter met arbeidershuizen en kleinhandel heeft behouden. De hoofdstraten van de oude dorpskom, de Lindestraat, de Terheydestraat, en Hof-ten-Hout, komen er op uit. Het beeld van het plein wordt in hoge mate bepaald door een groot gebouw (bekleed met glasgrintbepleistering), dat deel uitmaakte van de Brouwerij Rodea die hier was gevestigd.

Wellicht had het Koningsplein, ook gekend als 'de Dries', vroeger daadwerkelijk de functie van een dries of een open ruimte in de dorpskom waar het vee werd verzameld. Op de Kabinetskaart van Graaf de Ferraris (1770-1780) wordt op deze plek een driehoekige open ruimte weergegeven. In het begin van de twintigste eeuw werd het Koningsplein een centrum van bedrijvigheid. In 1904 startte André De Greef er de gekende Brouwerij Rodea, aanvankelijk gespecialiseerd in de productie van Geuze. Langs de oostkant van het plein bevond zich de eigenlijke brouwerij-mouterij (opgericht in 1917), die met een indrukwekkende schoorsteen en kenmerkende glasgrintbekleding lange tijd het beeld van het plein bepaalde (gesloopt). Aan de westzijde van het plein (nummers 3, 5 en 7) bevindt zich tot op vandaag de oude garage van de brouwerij. Ook het oorspronkelijke woonhuis en de bierdepots bevonden zich aan het Koningsplein. Bij het stilleggen van de bedrijvigheid in 1967 werd het grootste gedeelte van de gebouwen van Rodea gesloopt, waaronder de brouwerij zelf, het woonhuis en het grootste gedeelte van de magazijnen. Vandaag heeft het Koningsplein veel van haar karakter verloren. De plaats van de voormalige brouwerij wordt grotendeels ingenomen door parkeerplaatsen.

Op nummer 14, op de hoek van de Dwarshaagstraat en de Terheydestraat, bevindt zich een voormalige beenhouwerij waarvan het oorspronkelijk karakter goed is bewaard.

• MAZIERS M. 1995: Sint-Genesius-Rode in oude prentkaarten deel 2, Zaltbommel, 23-28.

Auteurs: Van Herck, Karina