Geografisch thema

Lindenlaan

ID
16304
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16304

Beschrijving

Zijlaan van de Waterloose Steenweg, met een organisch verloop. Sluit via een grote bocht aan op de Ahornlaan en gaat over in de Trilpopulierenlaan. De Lindenlaan werd samen met de Lansrodedreef en de Ahornlaan rond 1910 aangelegd door Max Hallet, een socialistisch voorman die de gronden tussen het Hof te Lansrode en de Waterloose Steenweg in zijn bezit had. De Lindenlaan is uitsluitend bebouwd met villa's en landhuizen op grote percelen.

Op nummer 55, tussen de Lindenlaan en de Heukenweg bevindt zich het domein Lansrode, ook gekend als het Kasteel Thys (vaak afgebeeld op postkaarten, grondig verbouwd).

Op nummer 6 de Woning Warlop, ontworpen door de Brusselse architect Eric Olivier in samenwerking met de eigenaar en ingenieur L. Warlop (bouwaanvraag goedgekeurd in 2003). Het opmerkelijk vormelijk basisconcept is gebaseerd op een liggende U in zandkleurig beton.

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen, dossier 13.03.2003 / 2002179 (nummer 6).
  • DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 16.

Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa voor dokter Jean Konings

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lindenlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/16304 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.