Linkebeeksedreef

Beschrijving

Dreef die de Zoniënwoudlaan verbindt met de Amnestysquare in Linkebeek. Op het grondgebied van Linkebeek gaat de Linkebeeksedreef over in de Hollebeekstraat. Tussen de de Castonierlaan en Linkebeek doorsnijdt ze landelijk gebied, met enkel een tweewoonst uit het interbellum op de nummers 101 en 103. Tussen de de Castonierlaan en de Karel Grauxlaan bebouwd met alleenstaande villa's uit de naoorlogse periode. Tussen de Karel Grauxlaan en de Zoniënwoudlaan ruimere percelen met vrijstaande villa's. Naar de Zoniënwoudlaan toe oudere eveneens vrijstaande bebouwing uit het begin van de 20ste eeuw, zoals een opmerkelijke woning uit het interbellum op nummer 1 (verbouwd).

De Linkebeekse Dreef was vroeger gekend als de Hellenbeekschen Dreef. Deze werd in de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd op een van de kaarsrechte dreven aangeduid op de verkoopplannen van het Zoniënwoud van de Generale Maatschappij van België. De Hellenbeekschen Dreef leidde naar het Linkebeekse gehucht Holleken, met de toenmalige bron van de Hollebeek en de hoeve Hollebeek. De Hellebeekschen Dreef werd doorsneden door de oude verbindingsweg van de Dobbeleerhoeve (gelegen aan de huidige Jonetlaan) naar Krechtenbroek en de oude dorpskern van Sint-Genesius-Rode (vandaag Bevrijdingslaan).

Auteurs: Van Herck, Karina