Marosdelle

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Stationsstraat en de Boomkwekerijlaan, langs zuidoostelijke zijde bebouwd met eenvoudige cottage-villa's. Ontleent haar naam (moerassig dal) aan het feit dat hier tot in de 19de eeuw een grote vijver was gelegen.

De Marosdelle werd in de jaren 1920 samen met de huidige Boomkwekerijlaan aangelegd als onderdeel van deze laatste. Vanaf 1928 werd ze bebouwd met vrijstaande (koppel)villa's in eenvoudige cottagestijl op kleine percelen. De dubbelwoning op de hoek met de Boomkwekerijlaan (Boomkwekerijlaan 26 en Marosdelle 14) werd voor eigen rekening gebouwd door de lokale architect Alexandre Mosselmans, die in de jaren 1920 en 1930 tal van cottage-woningen en rijhuizen bouwde in Sint-Genesius-Rode. Op de nummers 12, 10, 8 en 2A villa's in gelijkaardige stijl, met pseudo-vakwerk, loggia's, erkers en porches.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 21.03.1932 (Boomkwekerijlaan 26 en Marosdelle 14), 24.1.28 (nummer 12.), 20.9.1928 (nummer 10), BA 5.08.1930 (nummer 8), 2.08.1924 (nummer 2A).

Auteurs: Van Herck, Karina

Aanvullende informatie

Ten tijde van de herinventarisatie werd de Marosdelle ten dele heraangelegd ten gevolge van rioleringswerken.