Nieuwstraat

Beschrijving

Straat deel uitmakend van de oude dorpskern van Sint-Genesius-Rode. Verbindt de Termeulenstraat met de Heymansdries. Tot in de helft van de 19de eeuw maakte de Nieuwstraat deel uit van de Termeulenstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850) wordt de Nieuwstraat vermeld als verbindingsweg tussen de gehuchten Waterbosch (vandaag Wauterbos) en Kleyn Luyckx (vandaag Klein Luik). De naam zou ofwel verwijzen naar het hernieuwen van het wegdek ofwel een vervorming zijn van "nauwe straat". Ze werd gekasseid in de jaren 1920 en geasfalteerd na de Tweede Wereldoorlog.

• GESCHIED- EN HEEMKUNDIGE KRING VAN UKKEL EN OMGEVING 1974: Alsemberg, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Monumenten, landschappen en bezienswaardigheden, Ukkel, 45.

Auteurs: Van Herck, Karina