Onze-Lieve-Vrouw-Voorplein

Beschrijving

Rechthoekig voorplein van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap, centraal gelegen in de wijk Middenhut tussen de Waterloose Steenweg, de Zoniënwoudlaan en de Ahornlaan. In de vier hoeken van het plein monden de omringende straten uit: in de noordelijke en zuidelijke hoek de Trilpopulierenlaan, in de oostelijke de Beukenlaan, in de westelijke de Cederlaan. Aan de oostzijde van het plein bevinden zich de in natuursteen uitgevoerde Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschapkerk (nummer 15A) en de in cottagestijl gebouwde pastorij met kosterswoning (Trilpopulierenlaan 7 en 9). De drie andere zijden zijn bebouwd met aaneengesloten bebouwing uit de jaren 1930 en later, die doorloopt in de omringende straten (3 bouwlagen met zadeldak). Het plein heeft een duidelijk dichtere bebouwingsconcentratie dan de omliggende straten. Met een menging van wonen en kleinhandel vervult het, samen met gedeelte van de Zoniënwoudlaan ter hoogte van het plein, een voorzienende functie voor de omringende wijk. De panden uit de jaren 1930 (zoals de nummers 1 en 3) hebben vaak een cottagekarakter. De kerk heeft met haar opvallende arcadeportiek een beeldbepalend karakter voor het plein.

Het Onze-Lieve-Vrouw-Voorplein werd in de jaren 1930 aangelegd als het centrum van de nieuwe wijk die werd gepland op de Middenhut. Deze werd ontsloten door de tramlijn (buurtspoorweg) op de Waterloose Steenweg, die naar het Rouppeplein in Brussel voerde. Als eerste werd de pastorij gebouwd in cottagestijl (1930), vervolgens de kerk (1935) en de ertegenover gelegen handelszaken. Op nummer 1 bevond zich de vaak op postkaarten afgebeelde Patisserie de Premier Ordre van het uit Sint-Gillis afkomstige echtpaar Pothen (vandaag ingebouwd); op het ernaast gelegen perceel (nummer 3) de Beenhouwerij Goethuys. Aan de zuidkant van het plein bevonden zich op nummer 7 een café (vandaag restaurant Alter Ego) en op nummer 11-13 een kruidenierszaak. De rest van het plein werd later bebouwd.

• Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 02.05.1933 (nummer 1), 07.10.1932 (nummer 3).
  • DELFOSSE L., FALK H. (ed.) 1994: Le quartier du Parvis Notre-Dame, Ucclensia, 153, 17-20.

Auteurs: Van Herck, Karina