Oude Nijvelse Baan

Beschrijving

Baan gelegen op de grens met Alsemberg, parallel lopend aan de Hallesesteenweg en er op drie plaatsen haaks op aansluitend. Volgt de loop van de Molenbeek. Grotendeels lopend door voormalige beemden (met wachtkom). Tot 2005 bevonden zich aan de Oude Nijvelse Baan de overblijfselen van de Ten Broekmolen (gesloopt). Het meest westelijke gedeelte is bebouwd met vrijstaande woningen. De meest oostelijk gelegen verbinding met de Hallesesteenweg staat gekend als de Kartonweg (op het grondgebied van Alsemberg de Banmolendreef).

De Kartonweg werd rond 1860 op gronden van de eigenaar van de Molen van Ten Broek aangelegd door de familie Demeurs. Hij diende als verbindingsweg tussen de Hallesesteenweg en de Ensdellemolen in Alsemberg die ze toen huurde (later Cartonnerie d'Alsemberg). Het overige gedeelte van de Oude Nijvelse Baan komt al voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841-1850), als onderdeel van de weg van Tourneppe naar Alsemberg (Ancienne Route de Nivelles).

Auteurs: Van Herck, Karina