Geografisch thema

Schoolstraat

ID
16323
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16323

Beschrijving

De Schoolstraat is gelegen in de historische kern van de stationswijk De Hoek. Ze verbindt de Bierenberg en de Paardenstraat met de Sint-Barbarakerk op de Gehuchtstraat. De Schoolstraat wordt gekenmerkt door oudere aaneengesloten en halfopen bebouwing, voornamelijk werkmanshuizen.

De Schoolstraat ontleent haar naam aan het feit dat op nummer 2 de basisschool van het gehucht De Hoek was gevestigd, in 1882 gebouwd naar plannen van G. Hansotte. In 1960 nam de middelbare nijverheidsschool, vandaag de Gemeentelijke Leergangen voor Taal en Techniek (G.L.T.T.), er haar intrek. De school werd doorheen de jaren ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Aan de samenloop van de Schoolstraat en de Bierenberg was het Hof te Steenvoorde gelegen, een van de oudste hoeves van Sint-Genesius-Rode (vandaag verdwenen).

  • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvraag februari 1882 (nummer 2).
  • DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 508-510.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, Brussel, 248-249.

Auteurs: None
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schoolstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16323 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.