Geografisch thema

Sint-Annalaan

ID
16324
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16324

Beschrijving

Laan gelegen ten oosten van de spoorlijn. Verbindt de Zoniënwoudlaan met de Handstraat. Omvat het Rondpunt-Sint-Anna waar de Kastanjeboslaan, de Ahornlaan en de Zonnebloemlaan op uitgeven. Het gedeelte tussen de Zoniënwoudlaan en het Rondpunt is bebouwd met vrijstaande woningen op relatief kleine percelen. Op de hoek met de Zoniënwoudlaan een interbellumwoning van de architect Daugria[y] (nummer 195). Op een achterliggend perceel bevindt zich de Woning Wéry van Albert Bontridder en Jacques Dupuis (nummer 146).

Tussen het Rondpunt-Sint-Anna en de Handstraat een gaaf bewaarde gekasseide laan met beperkte insnijdingen in de berm. Boombeplanting gemengd beuk en eik. Het Hof te Lansrode situeert zich hier op een heuvel aan oostelijke zijde. Op een achterin gelegen perceel vlak bij het Rondpunt-Sint-Anna bevindt zich de eigen woning van André Noterman (nummer 115).

De Sint-Annalaan werd rond 1930 aangelegd als vervanging van de vroegere Driesstraat, de oude weg die de Onze-Lieve-Vrouw Lourdeskapel (zie Handstraat) via het dal van de Molenbeek verbond met het dorp. Deze weg ontsloot het Hof Te Lansrode langs oostelijke zijde. Bij de aanleg van de Sint-Annalaan werd de hoeve langs westelijke zijde ontsloten.

In de buurt van het hof bevindt zich een neolithische vindplaats, die overeenkomsten vertoont met de vindplaatsen van Verrewinkel, Bosvoorde en Meigemheide. Deze werd op het einde van de 19de eeuw onderzocht door Georges Cumont.

 • Gemeentearchief Sint-Genesius-Rode, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, bouwaanvragen 12.02.1928 (aanleg Sint-Annalaan), 12.09.1933 (nummer 195)
 • DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F., 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 84.
 • MAZIERS M. 1986: A propos de la station néolithique de Rode-Saint-Genèse, Ucclensia 111, 12-15.

Bron     : -
Auteurs :  Van Herck, Karina
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Eigen woning A. Noterman

 • Omvat
  Hof te Lansrode

 • Omvat
  Woning Robert Wéry

 • Is deel van
  Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Annalaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/16324 (Geraadpleegd op )