Stationsstraat

Beschrijving

Straat ten westen van de spoorlijn die de verbinding maakt tussen het Stationsplein en de Dorpsstraat. Heeft een kronkelend verloop en volgt de vallei van de Molenbeek. Sterk naar beneden hellend aan het Stationsplein. Naar het centrum toe bevindt zich naast een van de vijvers van de Molenbeek de voormalige site van de Papierfabriek De Meurs, voorheen de Papeteries du Pont de la Warche (afgebroken in 2004, vandaag braakliggend terrein). Voor de rest voornamelijk 20ste-eeuwse lintbebouwing.

De Stationsstraat werd (samen met de Dorpsstraat) aangelegd op het tracé van de vroegere Driesstraat, die de Sint-Annakapel en het Hof te Lansrode verbond met het gehucht Termeulen en de oude dorpskom. Deze weg volgde de vallei van de Molenbeek en wordt al aangeduid op de Kabinetskaart van Ferraris (circa 1770-1778). Oude postkaarten tonen dat de Stationsstraat nog lange tijd landelijk bleef. De Stationsstraat werd rechtgetrokken en gekasseid in de jaren 1920.

Auteurs: Van Herck, Karina

Op de site van de papierfabriek werd ondertussen een openbaar park aangelegd (17 oktober 2014).