Geografisch thema

Tenbroekstraat

ID
16331
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16331

Beschrijving

Sterk hellende straat centraal gelegen in de wijk Ten Broek, die de Hallesesteenweg verbindt met de Heidelaan. Het gedeelte tussen de Hallesesteenweg en de Kerkeveldweg maakt deel uit van de historische kern van het gehucht Ten Broek en wordt gekenmerkt door oudere aaneengesloten bebouwing. Op de hoek met de Kerkeveldweg bevindt zich vandaag nog de goed bewaarde oude dorpspomp. Het gedeelte tussen de Kerkveldweg en de Heidelaan is bebouwd met alleenstaande villa's van recentere datum.

De Tenbroekstraat werd aangelegd op het tracé van een oude weg die het klooster van Zevenbronnen via het Zoniënwoud en het gehucht Ten Broek verbond met de Molen van Ten Broek, die werd uitgebaat door de kloosterlingen (zie Oude Nijvelse Baan). De molen en de verbindingsweg worden al aangeduid op de kabinetskaart van Graaf De Ferraris (1770-1780). Door de aanleg van de Hallesesteenweg werd de Tenbroekstraat onderbroken. De Tenbroekstraat werd gekasseid in de jaren 1920, en na de Tweede Wereldoorlog geasfalteerd.


Auteurs: Van Herck, Karina
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Waterpomp Ten Broek

  • Is deel van
    Sint-Genesius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tenbroekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16331 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.