Termeulenstraat

Beschrijving

Straat deel uitmakend van de oude dorpskern van Sint-Genesius-Rode. De Termeulenstraat verbindt de Stationsstraat met de Nieuwstraat (die vroeger deel uitmaakte van de Termeulenstraat).

De vroegere Termeulenstraat verbond de gehuchten Klein Luik (Kleyn Luyck), Wauterbos (Waterbosch) en Termeulen (aan de Molenbeek) met Linkebeek. Oorspronkelijk was de Termeulenstraat een schilderachtige diep uitgeholde weg, overhangen met takken en struiken (vaak afgebeeld op oude postkaarten). In de loop van de 19de eeuw kreeg het gedeelte tussen Wauterbos en Klein Luik de naam Nieuwstraat (Rue Neuve). De Termeulenstraat werd pas gekasseid rond 1940. In de jaren 1960 werd ze onderbroken door de aanleg van de nieuwe Zoniënwoudlaan.

Op de hoek van de Termeulenstraat en de Stationsstraat bevond zich de Molen van Termeulen, die al werd vermeld in 1532 (gesloopt in de jaren 1930). Ook het Hof ten Hove of het Spanjaardshof, al in de 19de eeuw verbouwd tot kleine woningen, was gelegen langs de Termeulenstraat. De naam Spaniënhof (in de jaren 1970 verkaveld voor klein villabouw) verwijst naar deze hoeve.

Vandaag tussen de Stationsstraat en de Zoniënwoudlaan aaneengesloten typische bebouwing uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Nummer 1, op de hoek met de Stationsstraat, vormt samen met de woningen op de Stationsstraat nummer 40 en 71 een typische hoekoplossing (zie Stationsstraat). Op de nummers 11-13 bevinden zich twee arbeiderswoningen met 2 bouwlagen, met muurankers gedateerd in 1889. Op nummer 24 een typische arbeiderswoning met tweede ingang naar een achterliggende werkplaats. De gevel is bezet met de typische groene glasgrindbepleistering.

Vanaf de Zoniënwoudlaan vooral open en halfopen bebouwing, meestal van recentere datum. Op de nummers 98-106 bevindt zich loodrecht op de Termeulenstraat een rij van arbeidershuizen, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw. Oorspronkelijk alle zonder verdieping en met mansardedak. De nummers 98 en 100 werden grondig verbouwd.

• DE BECKER U., VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 330.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, Brussel, 72-73.

Auteurs: Van Herck, Karina